събота, 20 Юни 2024 02:32ч.
Системите за топлоизолация с панели  АЛФА ГКМтм и панели АЛФА ГКМ РЕФЛЕКТ служи за топлоизолация на външни стени и тавани от вътрешната страна на помещенията.
Изпълнява се бързо и лесно, с минимум мокри процеси, по способа "суха мазилка". Предварително кашираното покритие от гипскартон, което е твърдо и здраво, дава възможност лесно да се постигне равнинност и гладкост на стената и върху него веднага да се положи декоративен слой - интериорна боя, тапет, декоративна мазилка или шпакловка.
Монтажът на системата може да бъде изпълнен от всеки, на принципа "НАПРАВИ СИ САМ".
 

 Изтегли Система АЛФА ГКМ брошура в .pdf формат

Системата АЛФА ГКМтм се състои от:

Елементи на Система АЛФАГКМ  

Панели:

 АЛФАГКМтм - Топлоизолационни панели, които представляват топлоизолационни плоскости от експандиран стабилизиран пенополистирен , с различни дебелини - от 1 до 10 см, каширани с плочи от гипскартон с дебелина 9.5 мм. 

или
АЛФАГКМ РЕФЛЕКТ - Топлоизолационни панели от плоскости XPS с дебелина 2 см, каширани с плочи от гипскартона с дебелина 9.5 мм, с вътрешен въздушен слой и предварително инсталирана топлоизолационна рефлекторна мембранаREFLECTIXОбщата дебелина на панела е 50 мм.
Помощни материали:

АЛФА ФИКСтм Специално бързо свързващо Гипс-полимерно лепило, за залепване на плоскостите към основата.

АЛФА ФУГАтм Специална фугираща смес на гипс-полимерна основа, за запълване и оформяне на фугите между панелите.

Дюбели, алуминиеви укрепващи ъгли за ръбовете, полиуретаново лепило за изолация TEKAPUR.

Технологични указания за монтаж на топлоизолационната система АЛФА ГКМтм
 

1. Подготовка на основата за залепване

Основата за залепване може да бъде тухлена зидария с мазилка, стоманобетон (панел), шпаклован газобетон или гипсова шпакловка върху мазилката или панела. Основата трябва да е здрава, суха и добре почистена от прах, замърсявания и евентуални маслени петна. 
Ако основата е боядисвана с латексова или постна боя, тя трябва да се отстрани, или ако е не е възможно, поне да се начука или добре да се надраска. С тази операция трябва да се открие поне 60 % от долния слой – мазилка или шпакловка. Остатъците от прах и парченца боя се изчистват с четка. Добре е такава основа да се третира и с грунд.
Ако е имало тапети, след свалянето им повърхността се измива добре с мокра кърпа до пълното отстраняване на остатъците от тапетното лепило.
Подготовката на основата е много важен етап от монтажа на топлоизолационната система с панели АЛФА ГКМтм.

Препоръка: Отклоненията в равнинността на основата не трябва да надвишават ±5 мм/м1.

 
2. Приготвяне на лепилото АЛФА ФИКСтм

Сухата лепилна смес АЛФА ФИКСтм се добавя към вода в тегловно съотношение 2 : 1, разбърква се добре до постигане на удобна за работа пластична консистенция. Времето за полагане на готовата лепилна смес е от 45 мин до 1 час.
Внимание !  Да не се добавят каквито и да са други вещества или добавки към лепилния състав АЛФА ФИКСтм !
Разходната норма на лепилото АЛФА ФИКСтм е в зависимост от равнинността на основата. При нормално гладка основа и при използване на 8мм гребен, разходната норма е около 1кг/м2.
 
3. Залепване на топлоизолационните панелки АЛФА ГКМтм

При така подготвената основа, лепилото АЛФА ФИКСтм се нанася върху стената или върху обратната страна на панела с гребен шпакла или маламашка с размер на зъбите 8 – 10 мм, така че след залепването поне 60 % от повърхността на панела да е в контакт чрез лепилото с основата.
Топлоизолационните панелки АЛФА ГКМтм се залепват плътно върху основата с разминаване на вертикалните фуги между тях. Залепването започва от долния край на стената, на хоризонтални редове, нагоре. С леко притискане и почукване, с помощта на мастар и нивелир, панелите се нивелират в хоризонтално и вертикално направление, до постигане на равнинна повърхност.
Най-малко 12 часа след залепването топлоизолираната стена е готова за обработка на фугите и ръбовете.
При монтаж на топлоизолационните панелки по долната страна на хоризонтални и наклонени повърхности (тавани, щурцове), освен залепването, е необходимо и дюбелиране на панелите с по 4 бр дюбели за топлоизолация на всеки панел или при ивици – по 3 бр дюбели/м1. За главите на дюбелите в гипсокартона предварително се правят гнезда, така че шайбите след шпакловането да се скриват изцяло под повърхността на стената. 
За обръщане на страниците при врати и прозорци се използват ивици от панелките, които при необходимост могат да бъдат и с по-малка дебелина на изолационния слой – 10 – 20 – 30 мм. Рязането на необходимите по-малки парчета от панелите се извършва лесно с макетен нож по следния начин: от задната страна се срязва топлоизолационният слой МОНОДУР до гипскартона, така че да се среже и хартиеното покритие. С лек натиск парчето се отчупва точно по среза.
 
4. Фугиране и шпакловане на фугите и ръбовете между панелите
 
При плътно залепване на панелите АЛФА ГКМтм един до друг, между краищата на гипскартона се образуват фуги с ширина 5 – 8 мм. За запълване на тези фуги, както и за ръбовете и гнездата за дюбели се използва специалната фугираща смес АЛФА ФУГАтм.
Към сместа се добавя вода и се разбърква до получаване на удобна за работа пластична консистенция. Фугите се запълват плътно с помощта на шпакла.След изсъхването на сместа тя намалява обема си и леко се свива навътре във фугата. Шпаклова се отново с малко количество фугираща смес. След окончателно изсъхване може да се шлайфа леко с фина шкурка.
По образуваните външни ръбове се монтират укрепващи алуминиеви ъгли, които се шпакловат с фугиращия състав АЛФА ФУГАтм по посочения начин, така също се запълват и гнездата за главите на дюбелите.
Стандартната разходна норма на фугиращия състав АЛФА ФУГАтм е от 0.30 до 1 кг/м2, в зависимост от размера и дължината на фугите.
 
Така монтираната и обработена система е готова за полагане на декоративно покритие – интериорна боя или мазилка, или залепване на тапети.
 
За препоръки при изпълнение на по-сложни детайли, на разположение са консултантите от АЛФАТОН Мрамор ООД.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Алфатон" © 1999-2024

Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!